Mr. Kaor schreef 40 jaar brieven naar Volendam, en wordt nu geëerd

22 januari 2019 Uit Door admin

In Volendam wordt vanmiddag een portret onthuld van een Japanse man die al veertig jaar brieven schrijft aan Hotel Spaander. Dat het portret van de Japanner er gekomen is, is een bijzonder verhaal.

Want jarenlang wist niemand wie de mysterieuze ‘Mr. Kaor’ was die de vele brieven aan Hotel Spaander ondertekende. Ook begreep niemand waarom iemand de moeite nam om zoveel dezelfde brieven te sturen, want de inhoud is bijna altijd gelijk. “Ze zijn in in het Engels en erg kort; nog geen veertig woorden”, zegt hotelbaas Chris Noordstrand in het NOS Radio 1 Journaal.

De Japanner vraagt in de brieven hoe het gaat, vraagt naar het weer en bedankt voor het versturen van de informatie. Hij sluit af door iedereen de hartelijke groeten te doen en ondertekent de brieven met zijn naam.

Naar Japan

Noordstrand vertelde over de brieven aan schrijver Lex Boon. Die besloot uit te zoeken wie Mr. Kaor was, en schreef vorige maand een verhaal over de speurtocht in Het Parool.

Uiteindelijk kwam Boon erachter waar de Japanner woonde en kreeg hem aan de lijn. Hij wist dat de brieven al lang verstuurd weden, maar kwam er toen pas achter dat hij dit al veertig jaar deed, zegt Noordstrand. Na het telefoongesprek met een tolk wilden ze de Japanner ontmoeten. Ze pakten samen met de tolk en kunstenaar Rinus van Hall het vliegtuig naar Japan. Hij schilderde het portret dat vandaag in het hotel in Volendam onthuld wordt.

Koffie uit blik

“Daar zijn we met een huurauto naar hem toe gereden. Hij woont op een boerderij met rijstvelden om zich heen. Superjapans.” Noordstrand vond de ontmoeting ‘totaal bizar’. “Zijn vader van 93 stond de was op te hangen buiten, en Mr. Kaor is zelf 64 en stond in de deuropening op ons te wachten. We kregen koffie uit blik. Dat was voor mij de eerste keer.”

Noordstrand probeerde er samen met Boon in Japan achter te komen waarom Kaor al die brieven schreef. Er kwam geen duidelijk antwoord. “Hij was erg filosofisch.” Kortgezegd kwam er het erop neer dat de Japanner het gewoon leuk vond om de brieven te schrijven, en er verder geen verwachtingen van had.

Bij terugkomst bleek dat de ontmoeting Mr. Kaor er niet van weerhoudt om de brieven te blijven sturen. “We krijgen er nog steeds 2 à 3 per week.”