Tien Oscarnominaties voor Roma en The Favourite

22 januari 2019 Uit Door admin

De films Roma en The Favourite hebben dit jaar de meeste nominaties voor de Oscars in de wacht gesleept. Ze kregen er elk tien, onder meer voor beste film en beste regie. De uitreiking is op 24 februari.

Roma is een dramafilm in zwart-wit over de gelijknamige wijk in Mexico-Stad, waar regisseur Alfonso Cuarón opgroeide. Vorig jaar won de Netflix-film op het filmfestival in Venetië al de Gouden Leeuw.

Het is voor het eerst dat een film van de streamingdienst Netflix een Oscarnominatie heeft gekregen voor beste film. Verder is Roma de tweede niet-Engelstalige film in de geschiedenis die zo vaak is genomineerd. Ook Crouching Tiger, Hidden Dragon kreeg in 2000 tien nominaties.

Het Iers-Brits-Amerikaanse kostuumdrama The Favourite, van regisseur Giorgos Lanthimos, kreeg onder meer nominaties voor de drie belangrijkste rollen in de film. Olivia Colman dingt volgende maand mee als beste actrice en Emma Stone en Rachel Weisz als beste actrice in een bijrol.

Een opvallende nominatie ging verder naar Spike Lee. De regisseur van films als Do the Right Thing, Malcolm X en 25th Hour is voor het eerst in zijn 40-jarige carrière genomineerd voor beste regie. Zijn BlacKkKlansman, over de Ku Klux Klan, kreeg in totaal zes nominaties.

In de categorie beste film zijn behalve The Favourite, Roma en BlacKkKlansman ook A Star is Born, Vice, Green Book, Bohemian Rhapsody en Black Panther genomineerd. Die laatste productie is de eerste stripboekfilm ooit met een nominatie in deze categorie.

Het is overigens nog onduidelijk wie de Oscaruitreiking op 24 februari zal presenteren. Aanvankelijk was de komiek Kevin Hart aangesteld, maar die trok zich terug toen een serie anti-homotweets van hem opdook.