Vier jaar cel voor ‘digitale verkrachting’ minderjarige meisjes

22 januari 2019 Uit Door admin

Een 55-jarige man uit Kerkrade is veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor het online misbruik van zeker tien minderjarige meisjes. Ook moet hij zich laten behandelen in een tbs-kliniek.

Het misbruik gebeurde tussen 2011 en 2016. De man had contact met zijn slachtoffers via spelletjeswebsite Habbo Hotel. Hij benaderde ze daar in de chatroom. Hij verleidde de meisjes om zichzelf te betasten en stuurde ze naaktfoto’s.

De rechtbank oordeelt dat hij de meisjes hiermee als het ware digitaal bij de hand heeft genomen. Hij spoorde de meisjes aan en gaf ze instructies en suggesties. Het Openbaar Ministerie noemde dat eerder ‘digitale verkrachting’.

Om de meisjes ervan te overtuigen dat hij hun leeftijd had, deed hij zich voor als zijn minderjarige zoon. De zoon was daardoor zelfs even verdachte in de zaak. Ook dat wordt hem kwalijk genomen.

De rechtbank noemt wat de man gedaan heeft verwerpelijk. Veel van zijn slachtoffers kampen nog met psychische problemen door wat er is gebeurd. “De verdachte heeft de levens van zijn slachtoffers ingrijpend veranderd.”

De Kerkradenaar gaf tijdens een eerdere zitting toe dat hij fouten heeft gemaakt. “Ik was gewoon nieuwsgierig. Nieuwsgierig naar de grenzen, hoe ver ik kon gaan. Ik ben van mezelf geschrokken”, zei hij. Deskundigen beschouwen de man als verminderd toerekeningsvatbaar. Zij vinden dat hij behandeld en begeleid moet worden omdat er anders kans is op herhaling.

Straf

Het OM eiste twee weken geleden vijf jaar gevangenisstraf en tbs. De straf van de rechtbank valt een jaar lager uit omdat er geen sprake was van fysiek misbruik.

Naast de ontucht, is de man ook veroordeeld voor het bezit van kinderporno en identiteitsfraude, meldt 1Limburg.