Afspraken vreugdevuren openbaar: gemeente had moeten ingrijpen
22 januari 2019De gemeente Den Haag had de bouwers van de vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp moeten opdragen om de houtstapels kleiner te maken. Dat blijkt uit het convenant tussen de gemeente, de politie, de brandweer en de bouwers, dat de gemeente vandaag openbaar heeft gemaakt.
In het convenant staat dat bij overschrijding van de maximale hoogte van 35 meter, de organisatoren het teveel aan hout moeten verwijderen en afvoeren.
Eerder was al duidelijk geworden dat het vreugdevuur in Scheveningen dertien meter te hoog was. Burgemeester Pauline Krikke wees na de vonkenregen die ontstond en voor veel materiële schade zorgde, in eerste instantie met de beschuldigende vinger naar de bouwers. Uit de commissievergadering die na het incident volgde bleek dat zij op Oudjaarsdag persoonlijk toestemming had gegeven voor het ontsteken van de vuren, ondanks de geschonden afspraken. Wel besloot ze de veiligheidszones rond de stapels uit te breiden.
Bekijk de beelden van de vonkenregen:
Burgemeester Krikke wilde het convenant met de bouwers aanvankelijk niet openbaar maken, maar heeft dat nu alsnog gedaan na overleg met de ondertekenaars. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die onderzoek doet naar de vreugdevuren, had geen bezwaar tegen het openbaar maken van het uit 2016 stammende document.
Dagelijkse controle
In het convenant staan alle afspraken tussen de ondertekenaars met betrekking tot de opbouw van de vreugdevuren. Er staat onder meer in dat gemeente, de politie en de brandweer dagelijks de omvang en de hoogte van de brandstapels controleren en dat het niet naleven van de afspraken kan leiden tot het niet doorgaan of beëindigen van het vuur.
Bij de gemeente Den Haag zijn inmiddels meer dan 120 schademeldingen binnengekomen naar aanleiding van de vonkenregen, meldt Omroep West. Burgemeester Krikke zegt dat de gemeente in schrijnende gevallen direct te hulp schiet. Zo zijn de afgelopen tijd meerdere daken en dakgoten bekeken en zo nodig gerepareerd.