Wekdienst 23/1: het Nationaal Voorleesontbijt en opnieuw glad op de weg

23 januari 2019 Uit Door admin

Goedemorgen! Vandaag worden in het hele land voorleesontbijten georganiseerd in bibliotheken, basisscholen en kinderdagverblijven. En Liechtenstein viert zijn 300-jarige bestaan.

Het kan vanochtend opnieuw glad zijn. Tot 12.00 uur geldt code geel. Het blijft lang bewolkt met af en toe een vlokje sneeuw. Later op de dag wordt het vrijwel droog. Het kwik blijft rond de 0 graden steken. Vanavond en vannacht klaart het op, de wind valt weg en het koelt flink af: de temperatuur zakt lokaal naar -10 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor. Let op: het kan glad zijn.

Wat kun je vandaag verwachten?

De Nationale Voorleesdagen gaan van start. Ook BN’ers zullen in klassen en bibliotheken voorlezen aan kinderen. Burgers’ Zoo in Arnhem schenkt 300 zelf gekweekte koralen, zeeanemonen en koraalvissen aan een dierentuin en een aquarium in Engeland. En er is een groot feest in Liechtenstein. Het kleine landje tussen Zwitserland en Oostenrijk viert zijn 300-jarig bestaan.

Wat heb je gemist?

De gemeente Den Haag heeft het convenant openbaar gemaakt over de vreugdevuren tijdens Oud en Nieuw in Scheveningen. In de afspraken die in 2016 zijn gemaakt, staat dat de stapels maximaal 35 meter hoog mogen zijn, en dat hout boven die hoogte moet worden weggehaald.

Ander nieuws uit de nacht

Voetballer Emiliano Sala heeft vlak voordat zijn vliegtuig vermist raakte nog een bericht verstuurd: in het audiobericht aan vrienden zei hij dat het toestel “uit elkaar lijkt te vallen”. De Nieuwe Revu trekt 27 artikelen in na twijfels over bronnen: het blad werkt niet langer samen met freelance journalist Peter Blasic. Hij schreef jarenlang verhalen op basis van bronnen die niet te achterhalen zijn. Een vrouw van 88 is ontvoerd in Oostenrijk: ze liep met een verzorger in een stadje bij de grens met Hongarije toen twee vrouwen en een man uit auto’s stapten en er met de bejaarde vandoor gingen. Een man van 73 is aangehouden voor de mishandeling van een sneeuwbalgooier in Katwijk: hij zou de jongen van 16 in het gezicht hebben geslagen.

En dan nog even dit:

Frenkie de Jong is op weg de duurste Nederlandse speler ooit worden. FC Barcelona wil de 21-jarige middenvelder voor bijna 90 miljoen euro overnemen van Ajax. Dat meldt De Telegraaf op basis van Spaanse bronnen. Eerder leek het erop dat De Jong naar Paris Saint Germain zou gaan, maar de Franse club zou hooguit 75 miljoen willen betalen.

Op dit moment is Virgil van Dijk nog de duurste Nederlandse speler ooit. Een jaar geleden ging hij voor ruim 84 miljoen van Southampton naar Liverpool.

Fijne dag!