Recordomzet en recordwinst voor chipmachineproducent ASML

23 januari 2019 Uit Door admin

Chipmachinebouwer ASML heeft in 2018 zowel een recordomzet als een recordwinst geboekt. De omzet bedroeg 10,9 miljard euro, twee miljard meer dan een jaar eerder. De nettowinst kwam uit op 2,6 miljard euro, een stijging van 20 procent.

“Het belangrijkste zijn niet de recordcijfers maar de technologische doorbraken in 2018 met de machines”, zegt bestuursvoorzitter Peter Wennink. De orders blijven binnenkomen, in het vierde kwartaal alleen al voor vijf systemen. In het orderboek voor 2019 staan 30 machines, die vele tientallen miljoenen euro per stuk kosten.

Dit jaar rekent het bedrijf uit Veldhoven opnieuw op groei. “We blijven een sterke vraag in China zien. De vraag naar geheugenchips zal lager zijn, en de groei in de industrie trager, maar de vraag naar onze machines blijft. 2019 wordt weer een groei-jaar.”

Brandschade

Begin december was er bij Prodrive in Son, een belangrijke toeleverancier van ASML, een grote brand die een deel van het bedrijf in de as legde. De brand kost ASML 300 miljoen aan omzet in het eerste kwartaal, maar hoopt dat in het tweede kwartaal weer in te lopen.

ASML is het paradepaard van de Nederlandse maakindustrie. De wereldleider in chipmachines levert geavanceerde hightech machines aan de belangrijkste chipproducenten in de wereld. Er werken 23.000 werknemers.