Kater Harry staat (in verschillende talen) centraal op Nationale Voorleesdagen

23 januari 2019 Uit Door admin

Overal in het land wordt vandaag voorgelezen vanwege de Nationale Voorleesdagen. Bijzonder dit jaar is dat drie voorlezers voor het eerst niet alleen in het Nederlands gaan lezen.

En dat is belangrijk, vindt schrijfster Saida Benali. Ze las vanochtend voor in het Arabisch tijdens het Voorleesontbijt, waarmee de Nationale Voorleesdagen beginnen. “In een tijd waarin mensen op zoek zijn naar authenticiteit is het belangrijk dat zij hun roots niet verliezen. En als je op zoek gaat naar je roots, kom je al gauw uit bij taal.”

Mensen kiezen er soms voor om hun kinderen niet voor te lezen, omdat zij de Nederlandse taal niet goed kunnen spreken of lezen, zegt een woordvoerder van de Nationale Leesdagen. “Wij willen ouders stimuleren om dan voor te lezen in hun eigen taal, omdat de kinderen Nederlands al heel snel op school leren en de woorden dan toch makkelijk aan elkaar kunnen koppelen.”

Kater Harry

Tijdens het Nationale Voorleesontbijt lezen onbekende en bekende Nederlanders als prinses Laurentien, minister Slob, Daphne Deckers en Noraly Beyer voor in bibliotheken, basisscholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven.

Dit jaar is het thema gebaseerd op het Prentenboek van het Jaar Een huis voor Harry van Leo Timmers. Tijdens het Voorleesontbijt wordt voorgelezen uit dit boek over kater Harry.

Tijdens het Voorleesontbijt lezen vandaag drie voorlezers in een andere taal voor. De tekst wordt daarna in het Nederlands uitgelegd. Rapper en schrijver Akwasi las in Amsterdam voor in het Engels:

Voor deze editie is een app ontwikkeld waarin Een huis voor Harry is ingesproken door BN’ers in hun eigen moedertaal. In de app zijn ook vertalingen in het Engels, Frans, Spaans en Turks. Als je een telefoon boven een bladzijde van het boek houdt, komen de karakters tot leven en wordt er in de moedertaal van de voorlezer vertaald wat er in het boek staat.

Benali is opgegroeid in Marokko bij haar grootouders, die laaggeletterd waren. Ze werd niet voorgelezen. “In de Marokkaanse cultuur was het vroeger niet vanzelfsprekend dat ouders dat deden.” Zelf leest ze ongeveer drie keer per dag voor aan haar peuter. “Dat vindt ze echt geweldig. Ze onthoudt bijna alles.”

Benali vindt het een mooi initiatief en vindt dat meertaligheid in de opvoeding heel veel voordelen heeft. “Met het Arabisch kan ik mooi van Noord-Afrika tot het Midden-Oosten uit de voeten, daar ben ik heel blij mee en trots op.”

De Nationale Voorleesdagen duren tot 2 februari en worden in het hele land gehouden.