Oppositieleider Venezuela roept zichzelf uit tot interim-president

23 januari 2019 Uit Door admin

De oppositieleider in het Venezolaanse Congres, Juan Guaido, heeft zichzelf uitgeroepen tot interim-president, als vervanger van president Maduro. Ten overstaan van tienduizenden aanhangers legde Guaido in de hoofdstad Caracas een eed af ten overstaan van zijn aanhang en zei dat hij de macht overneemt. “Laten we allemaal zweren dat we niet zullen rusten tot wij vrij zijn,” aldus Guaido.

De Amerikaanse president Trump erkent de machtsovername van Guaido. Volgens het Witte Huis zal de VS alle economische en diplomatieke macht gebruiken voor herstel van de Venezolaanse democratie. Trump roept ook andere landen op om Guaido te steunen.

De betogingen in Venezuela tegen het bewind van Maduro zijn de grootste in jaren. De president is net aan zijn tweede ambtstermijn begonnen, nadat hij vorig jaar omstreden verkiezingen won. Ondanks de groeiende armoede en de diepe economische crisis heeft hij nog altijd de steun van het leger.

De betogers proberen militairen uit de lagere rangen over te halen Maduro te laten vallen, omdat ook zij onder de crisis te lijden hebben.