Zimbabwe overspoeld door ‘buitensporige geweldsgolf’

23 januari 2019 Uit Door admin

“Er wordt op de deur geklopt. Het zijn militairen. Ze lopen je huis binnen en kijken om zich heen. Van alles wat je er hebt staan willen ze een bonnetje zien. Dat pak suiker daar bijvoorbeeld, waar is de bon? Heb je die niet? Dan moet het wel gestolen zijn en ben je dus schuldig aan plunderen. En dan word je in elkaar geslagen.”

Het is een van de verhalen die correspondent Bram Vermeulen te horen krijgt op straat in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare. “Ik ben geschrokken door wat ik heb gehoord van verschillende mensen hier. Het geweld waar de Zimbabwanen mee te maken krijgen is buitensporig.”

Correspondent Bram Vermeulen spreekt met Zimbabwanen die slachtoffer zijn geworden van het geweld van de militairen.

De Zimbabwaanse Mensenrechtencommissie – een door de overheid gesteunde organisatie – bevestigt het beeld dat de Zimbabwanen op straat schetsen. Uit getuigenverslagen blijkt dat militairen en agenten ‘s nachts van huis naar huis gaan en mannen vragen om buiten op de grond te gaan liggen. Vervolgens worden de mannen – onder wie jongens van 11 jaar – in elkaar geslagen. Daarna krijgen ze de keuze: wegrennen of gearresteerd worden.

Ook zouden militairen het vuur hebben geopend op demonstranten in de steden Harare en Bulawayo. De Commissie is duidelijk in haar oordeel: het leger en de politie maken zich schuldig aan systematische martelingen.