Trump niet welkom in Huis van Afgevaardigden voor ‘troonrede’

23 januari 2019 Uit Door admin

President Trump is op 29 januari niet welkom in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om daar zijn jaarlijkse troonrede, de ‘State of the Union’, te houden. De voorzitter van het huis, de Democraat Nancy Pelosi, schrijft dat in een brief aan Trump. Ze wil dat de president eerst de problemen rond de financiering van de Amerikaanse overheid oplost.

“Ik schrijf u om u te informeren dat het Huis van Afgevaardigden geen resolutie zal behandelen die het mogelijk maakt dat de president zijn State of the Union houdt, tot de overheid weer open is”, schreef Pelosi. Ze vroeg al eerder om uitstel van de toespraak met een beroep op beveiligingsproblemen. Een deel van het beveiligingspersoneel is met onbetaald verlof gestuurd vanwege de ‘shutdown’.

Trump liet daarop weten dat hij gewoon wil komen, maar hij is nu wat Pelosi betreft dus niet meer welkom. Trump meldde dat hij bezig is met een alternatief voor de State of the Union, maar gaf daarbij geen details. “Het is een schande”, zei de president over het besluit van Pelosi. Hij had op zijn beurt de Democrate gedwarsboomd door een reis naar Europa en Afghanistan af te blazen, die ze in een regeringstoestel zou maken. Hij schreef dat ze de trip gerust mocht maken, maar wel met een commerciële vlucht.

De president en de Democraten ruziën over de financiering van de overheid. Trump wil 5,7 miljard dollar voor de bouw van een muur tussen Mexico en de VS, maar de Democraten willen dat geld niet vrijmaken. Daarom wil Trump de begroting van ongeveer een kwart van de overheidsinstanties niet goedkeuren. Zo’n 800.000 ambtenaren zitten noodgedwongen thuis en krijgen geen salaris.