Gezondheid googlen doen Nederlanders het meest van alle Europeanen

24 januari 2019 Uit Door admin

Van alle EU landen wordt er in Nederland het vaakst online iets opgezocht over gezondheid. Volgens het CBS heeft ons land het hoogste percentage mensen tussen de 17 en 74 jaar die iets opzoeken over dit thema.

Vorig jaar heeft 72 procent van alle Nederlanders in deze leeftijdscategorie zo’n zoekopdracht gedaan. Voor de Europese Unie als geheel was het gemiddelde 52 procent. Hekkensluiter is Bulgarije, daar had een kwart van de bevolking in de betreffende leeftijdsgroep op internet iets opgezocht over gezondheid.

Klik op de onderstaande grafiek om in te zoomen:

De zoekopdrachten gaan over ziektes en kwaaltjes, maar ook over leefstijl en medicijnen. Nederlanders kopen steeds vaker hun medicijnen via internet. In 2012 deed nog geen 3 procent dat. Vorig jaar was dat een op de tien volgens het CBS.

Daarmee staat Nederland net in de top-5 van EU-landen waar online geneesmiddelen kopen populair is. Duitsland staat op de eerste plaats, daar koopt bijna een op de vier mensen medicijnen in webwinkels.

Uit het CBS-onderzoek naar ICT-gebruik van huishoudens blijkt ook dat online een afspraak maken bij een specialist of arts steeds populairder wordt. In 2018 maakte een kwart van de Nederlanders boven de 12 jaar zo’n afspraak via internet.

Behulpzaam?

Op je computer of mobiel symptomen van ziektes opzoeken heeft voor- en nadelen. Uit onderzoek blijkt in ieder geval dat het gebruik van betrouwbare websites zoals thuisarts.nl erg behulpzaam is, zowel voor artsen als patiënten.