Christelijke oud-gouverneur Jakarta vervroegd vrijgelaten

24 januari 2019 Uit Door admin

De christelijke oud-gouverneur van Jakarta die in 2017 werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf vanwege het beledigen van de islam is vervroegd vrijgelaten. Op het Instagramaccount van Basuki ‘Ahok’ Tjahaja Purnama zijn foto’s geplaatst van de vrijlating.

In augustus maakte het Indonesische ministerie van Justitie al bekend dat Ahok twee maanden eerder dan gepland zou worden vrijgelaten.

Ahok werd in mei 2017 veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Het proces tegen hem leidde wereldwijd tot ophef. Ook de Tweede Kamer sprak zich erover uit.

Koran-citaat

De ex-gouverneur wees mensen er eind 2016 in een toespraak op dat de Koran moslims niet verbiedt om op niet-moslims te stemmen. Hij kwam daarbij terug op eerdere verkiezingen waarbij moslims te horen kregen dat ze alleen op moslims mochten stemmen.

Ahok haalde in zijn toespraak een citaat uit de Koran aan en zei dat moslim-kiezers werden voorgelogen en dom gehouden. Toen een video van zijn uitspraken op internet verscheen, gingen honderdduizenden woedende Indonesiërs de straat op.

Test voor religieuze tolerantie

De zaak werd gezien als test voor de religieuze tolerantie van het land waar de meeste mensen de islam aanhangen. Zijn uiteindelijke straf was fors hoger dan de jaar voorwaardelijk die was geëist.

Verder wekte het verbazing dat de leider van de extremistische moslimgroep die Ahok het liefst de doodstraf wilde geven, door de rechtbank als koranexpert werd geaccepteerd. Drie van de vijf rechters die hem veroordeelden, kregen kort na de uitspraak promotie.

Ahok heeft de aantijgingen van godslastering altijd weersproken. Hij schreef in de gevangenis een boek en in Indonesië wordt gespeculeerd dat hij zijn politieke carrière zal hervatten.