Garnalenvissers balen van netten vol speelgoed

24 januari 2019 Uit Door admin

Garnalenvissers halen netten vol speelgoed, krukjes, matrassen en ander afval van de MSC Zoe op uit de Noordzee. Ze zijn bang voor een onwerkbare situatie, nu het bergen van de containers die begin januari overboord sloegen van het schip nog maanden duurt.

Garnalenvisser Robin Bouma haalde maandag ten noorden van het Westgat, tussen Schiermonnikoog en Ameland, onder andere een paar grote speelgoedauto’s boven water. “Dat zat als bijvangst in onze netten”, vertelt hij bij Omrop Fryslân. “We hebben de eerste gaten al in onze netten zitten.”

Op Nieuwjaarsdag sloegen 291 containers overboord van de MSC Zoe, een aantal daarvan barstte open. Veel andere containers zijn intact en drijven nog steeds rond, zestig containers zijn nog niet eens gelokaliseerd. Afgelopen week is de berging begonnen, maar die gaat nog maanden duren.

Visnet van 3500 euro kapot

“Op sommige plekken kun je gewoon niet meer vissen. En dan zijn dit nog redelijk rustige omstandigheden. Als je met hogere golfhoogtes te maken krijgt, kun je de netten niet eens schoonmaken”, zegt collega John Lukkien. “Een collega heeft een visnet van 3500 euro kapotgetrokken. Dat is vast blijven zitten en niet meer bovengekomen.”

Op aanraden van de autoriteiten mijden de vissers gebieden zoals het Bornrif tussen Ameland en Terschelling. Evengoed gaat het vaak mis, stelt garnalenvisser Michiel Vrieze. Ook hij haalde netten vol met speelgoed op.

“Op sommige plaatsen is het niet werkbaar. Bovendien is het gevaarlijk. Het is te hopen dat we alles snel goed in kaart brengen, maar ik denk dat we van al die rotzooi zeker nog het hele jaar last gaan krijgen.”

Risico

Sarah Verroen van kotterorganisatie VisNed heeft nauw contact met alle vissers op de Noordzee. “Het is een enorm veiligheidsrisico: zodra je op een verkeerde stroom zit, heb je binnen drie kwartier je netten vol met rommel. We zijn echt bang dat we dit jaar een recordhoeveelheid rommel uit de zee gaan halen.”

De vissers kunnen de schade verhalen op rederij MSC. “Maar je moet het dan wel kunnen bewijzen en dat is niet echt makkelijk”, zegt visser Bouma. “Midden in de nacht zie je niet wat je in je netten hebt, en je hebt ook geen zin om alles te fotograferen. Plus: je wilt weer zo snel mogelijk gaan vissen.”