‘Onreine vruchtbare vrouw’ door familie verbannen na tempelbezoek

24 januari 2019 Uit Door admin

Haar man en twee zoons willen niets meer van haar weten. En ook de rest van de familie keert haar de rug toe. De Indiase vrouw Kanaka Durga bezocht begin deze maand de eeuwenoude tempel van Sabarimala in Zuid-India. Maar omdat dat volgens traditie verboden terrein is voor vrouwen die kunnen menstrueren, heeft dat bezoek grote gevolgen.

“Haar familie was woedend en ze vinden het een schande”, vertelt correspondent Aletta André. “Ze zijn boos dat ze hiermee de hele familie en de buren in onveiligheid heeft gebracht.” De 39-jarige Kanaka Durga bezocht de beroemde tempel samen met een andere vrouw, Bindu Amini. Allebei moesten ze vanwege bedreigingen twee weken onderduiken.

Protesten

Het hooggerechtshof besloot in september vorig jaar besloten dat vrouwen het heiligdom wel in mogen. Die uitspraak bracht duizenden demonstranten op de been. Durga en Amini werden tijdens hun tocht naar de tempel aangevallen. Ze konden hun tocht afmaken dankzij de steun van de regionale overheid en de politie.

In deze video is te zien hoe Durga en Ammini gehuld in doeken naar binnen gaan:

Naar eigen zeggen is Durga vorige week, toen ze probeerde naar huis te gaan, het ziekenhuis in geslagen door haar schoonmoeder. Toen ze gisteren opnieuw een poging deed terug te keren, bleek alle sloten op slot te zitten.

De man en kinderen van Durga hebben via de politie laten weten dat ze haar niet meer willen zien. Haar broer heeft tegen de media gezegd dat ze eerst sorry moet zeggen. Durga zegt geen spijt te hebben van haar bezoek.

Eeuwenoude traditie

Sabarimala ligt in de zuidelijke staat Kerala. In deze Ayyappa-tempel is het al eeuwen traditie dat vrouwen in de vruchtbare leeftijd tussen 10 en 50 jaar er niet mogen komen. André: “Dat wordt door de meeste hindoes als onrein beschouwd.” Godheid Ayyappa wordt er aanbeden. “Die zou een streng celibataire levensstijl hebben en zelf geen vrouwen in zijn nabijheid wensen.”

Ondanks dat er na het bezoek van de twee vrouwen veel protest was, zijn er ook positieve reacties. De deelstaatminister van Kerala noemde het eerder al een historisch moment voor India. De autoriteiten van Sabarimala zelf vinden juist dat de tempel nu beschadigd is.

Politiebewaking

Inmiddels wordt Durga 24 uur per dag beveiligd door de politie. Verwacht wordt dat ze nog naar de rechter zal stappen, om ervoor te zorgen dat ze haar twee kinderen weer kan zien.