Snikheet in Australië: temperatuur loopt op tot 49,5 graden

24 januari 2019 Uit Door admin

In Australië is het momenteel extreem warm. In de zuidelijke plaats Adelaide is de hoogste temperatuur ooit gemeten in een grote Australische stad: het werd er 46,6 graden Celsius. Ook in veel andere plaatsen werden temperatuurrecords gebroken. In Port Augusta was het het warmst, daar werd het 49,5 graden.

Ook in de rest van het land is het warm, dat merken ook de tennissers die in Melbourne het eerste grandslam van het jaar afwerken. Melbourne had het oude stadsrecord op zijn naam staan. In 2009 werd in de tweede stad van het land 46,4 graden gemeten.

Het eind van de hittegolf is nog niet in zicht. Het zou wel eens de warmste januari ooit gemeten kunnen worden, verwachten meteorologen. Op veel plaatsen geldt een verbod op het maken van open vuur. Tientallen mensen moesten naar het ziekenhuis omdat ze bevangen werden door de hitte. Volgens CNN leggen wilde paarden het loodje doordat hun drinkplaatsen zijn opgedroogd.

Vanwege de hoge temperaturen in het zuiden van het land heeft de overheid voor het eerst tijdelijke dieselgeneratoren ingeschakeld. Die werden geplaatst na een hittegolf in 2017 waarbij verschillende keren de stroom uitviel vanwege de grote vraag naar elektriciteit.

Op naar 50 graden

In een studie van een Australische universiteit werd onlangs gewaarschuwd dat de temperatuur aan het eind van deze eeuw ook in de grote Australische steden kan oplopen tot 50 graden Celsius. Ook als de klimaatdoelen van Parijs worden gehaald, kan volgens de onderzoekers niet worden voorkomen dat de temperatuur stijgt.

Nu al vallen er in Australië meer doden door hitte dan door bosbranden.