Duitse politie neemt met ‘Hitler’ gesigneerde aquarellen in beslag

24 januari 2019 Uit Door admin

De Duitse politie heeft bij een veilinghuis in Berlijn drie aquarellen in beslag genomen die zijn ondertekend met ‘A. Hitler’. Onderzocht wordt of er sprake is van vervalsingen.

De drie werken moesten op een veiling minimaal 4000 euro per stuk opbrengen. Het gaat om drie landschappen: twee berglandschappen in de Alpen en een afbeelding van de Rijn. Ze zijn gedateerd in 1910 en 1911 en hebben een ‘certificaat van echtheid’.

Volgens Duitse media is er in ieder geval twijfel over de handtekening onder de aquarellen, die er totaal anders uitziet dan de handtekening van Adolf Hitler van voor 1914. Ook komt het handschrift niet overeen met dat van de nazileider en de letters verschillen onderling ook nog eens in stijl: soms zijn het cursieve letters en soms blokletters.

Zomerhoedje

Ook een van de schilderijen van de Alpen roept vragen op. Zo is op de voorgrond een man met een zomerhoedje geschilderd, die met zijn rug naar de kijker staat. De verhoudingen in dit werk kloppen vrij goed, terwijl dat niet het geval is op andere werken die met zekerheid zijn toegeschreven aan Hitler.

Hitler deed als jonge man enkele mislukte pogingen om op de kunstacademie te komen en verdiende tussen 1909 en het begin van de Eerste Wereldoorlog zijn geld met het schilderen en verkopen van aquarellen en tekeningen. Hij schilderde meestal lokale bezienswaardigheden en landschappen.