Moeder wil film over moord op James Bulger geschrapt van Oscarnominaties

24 januari 2019 Uit Door admin

De moeder van de in 1993 vermoorde peuter James Bulger wil dat een film over de zaak wordt geschrapt van de lijst met Oscarnominaties. De dertig minuten durende film Detainment is genomineerd voor Beste Korte Film.

Denise Fergus, de moeder van James, zegt te walgen van de nominatie. Op Twitter schrijft ze dat de filmmaker nooit contact heeft opgenomen over het maken van een film, en dat ze nu de brute moord op haar kind moet herbeleven.

Een petitie waarin wordt opgeroepen de film nergens te vertonen en de nominatie terug te trekken is inmiddels meer dan 130.000 keer ondertekend.

In de film wordt aan de hand van originele transcripties het politieverhoor gevolgd van Jon Venables en Robert Thompson, de twee tienjarige moordenaars van de peuter. Ze ontvoerden de tweejarige James in een winkelcentrum in de buurt van Liverpool. De peuter werd gemarteld op een spoorbaan, waarna hij overleed.

Niet alleen de ouders van James hebben openlijk kritiek op de film van de Ierse regisseur Vincent Lambe. Politieagenten die destijds de zaak behandelden zeggen tegen de BBC dat de film onnodig verdriet veroorzaakt. Ook zou de film niet helemaal correct de omstandigheden van het verhoor weergeven.

Filmmaker Lambe zegt in een verklaring extreem veel spijt te hebben van het verdriet dat de film veroorzaakt bij de familie Bulger. Ook zou hij achteraf bezien de familie wel op de hoogte hebben gesteld van het maken van de film.

Lambe heeft nog niet gereageerd op de oproep om de film terug te trekken van de Oscars. De uitreiking is op 24 februari.

De moord op James Bulger in 1993 leidde wekenlang tot enorme ophef in Groot-Brittannië. De twee daders kwamen na acht jaar cel in 2001 vrij. Ze kregen een nieuwe identiteiten. Een van hen, Jon Venables, werd in 2013 en in 2018 opnieuw veroordeeld. Beide keren voor bezit van kinderporno.