Extra controles op Rotterdamse shishalounges na aanslag

25 januari 2019 Uit Door admin

Rotterdam gaat veel strenger optreden tegen shishalounges. De gemeente laat de 43 waterpijpcafés extra controleren. En zaken waar veel mis is, zullen worden gesloten.

Aanleiding voor de strengere aanpak zijn klachten van omwonenden van shishalounges over stank en lawaai. Ook was er begin december een explosie voor de deur van een een zaak in Rotterdam-West. Deze week maakte de politie bekend dat het om een aanslag ging. “Dit is de druppel die de emmer doet overlopen. We treden nu op”, zegt wethouder Bert Wijbenga.

De getroffen shishalounge Villa Blanca is door burgemeester Aboutaleb permanent gesloten.

Ontmoetingsplaats criminelen

In een brief aan de gemeenteraad schrijft Aboutaleb dat bij controles in deze lounges een groot deel van de klanten meteen vertrekt. Daarom vermoedt hij dat sommige zaken zich ontwikkelen als ontmoetingsplaatsen voor criminelen.

De extra controles worden uitgevoerd door de gemeente, de politie, de douane en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Wethouder Wijbenga wil daarbij kijken naar alle aspecten van de wet. “Ben je een goede horecaondernemer en doe je aan shisha, dan is er geen probleem. Maar er zijn heel veel shishalounges die niet deugen en die hebben hun beste tijd gehad.”

Ook in andere gemeentes zijn regelmatig incidenten bij shishalounges. Vorige maand werd bij een zaak in Culemborg nog een granaat gevonden.