Waarom zou je geen griepprik halen als je in een ziekenhuis werkt?

25 januari 2019 Uit Door admin

Het aantal griepprikken onder personeel van ziekenhuizen neemt weliswaar toe, maar de overgrote meerderheid heeft dit jaar toch geen vaccinatie gehaald, zo werd vanochtend bekend. Dat terwijl je misschien zou verwachten dat mensen in de zorg wel gehoor geven aan zo’n oproep. Nu haalt slechts 24 procent de prik, hoe kan dat?

Bij het Isala Ziekenhuis in Zwolle willen de meeste medewerkers niet openlijk vertellen over hun motivatie om de prik over te slaan. Ze lijken zich een beetje te schamen en een enkeling geeft toe dat hij de griepprik eigenlijk wel had moeten nemen.

Een arts vertelt dat hij de voorlichting in het ziekenhuis wat opdringerig vindt. Verplegers gaan in het ziekenhuis met mobiele ‘prikkarren’ langs, zodat het mensen geen tijd kost om de prik te halen, en dat schoot bij hem in het verkeerde keelgat. Hij wil zelf de beslissing nemen en vindt deze benadering te pushy.

Een verpleegkundige zegt dat een familielid een paar jaar geleden is overleden aan de griep, terwijl hij wel was ingeënt. “Sindsdien geloof ik er niet meer in.” Een secretaresse vertelt dat ze weinig contact heeft met patiënten en dat ze hem daarom niet heeft genomen.

Virus overdragen

Met enquêtes is ook aan de werknemers gevraagd wat hun redenen zijn waarom ze zich niet laten inenten. Argumenten als “ik heb vorig jaar al griep gehad en ben nu dus beschermd”, “ik heb het vorig jaar het vaccin gehaald en kreeg toch griep” en “ik heb nooit griep, ben er niet vatbaar voor”, passeren daar de revue.

Hoewel het ziekteverzuim erdoor afneemt, is de gezondheid van het personeel niet de belangrijkste reden voor vaccinaties, zegt Joep Luijten, arbo-arts en organisator van de griepprikcampagne bij het ziekenhuis in Zwolle.

De griepprik moet vooral patiënten beschermen. “In ziekenhuizen liggen ernstig zieke patiënten voor wie een griep vervelend kan uitpakken en daarom is het van groot belang dat het griepvirus daar niet verspreidt. Met het inenten van personeelsleden kunnen we voorkomen dat ze het virus overdragen aan de patiënten.”

Luijten probeert de medewerkers, onder meer met pagina’s op internet, ervan te overtuigen dat de meeste argumenten drogredenen zijn. “We geven aan wat er niet klopt en geven ook informatie op bijeenkomsten voor artsen en verpleegkundigen.” Ook hangen er posters in het ziekenhuis en krijgen mensen die de griepprik hebben gehaald een blauwe sticker met een smiley op hun pasje.

Hij geeft toe dat het lastig is om mensen uit hun overtuiging te halen. “We hebben ten opzichte van vorig jaar wel een flinke sprong gemaakt, maar het kan nog beter. We gaan gewoon door met de campagne, maar je kan mensen nu eenmaal niet dwingen om een prik te accepteren.”

In het ziekenhuis in Zwolle is nu 26 procent van de medewerkers gevaccineerd. Ook al is het percentage gering, het heeft wel effect, zegt de arbo-arts. “Het heeft al wel een dempende werking. Met 26 procent gevaccineerd personeel, verspreidt het virus zich minder snel. Het liefst zien we 50 procent of hoger.”