Extra beveiliging voor moskeeën Amsterdam

25 januari 2019 Uit Door admin

Amsterdam gaat moskeeën en andere islamitische instellingen extra beveiligen. In een brief aan de gemeenteraad meldt burgemeester Halsema dat het risico op een aanslag reëel is vanwege een “verhoogde voorstelbare dreiging voor islamitische instellingen”.

Volgens Halsema worden op korte termijn “een aantal noodzakelijke, aanvullende veiligheidsmaatregelen” genomen. Ze schrijft niet om welke instellingen het gaat. Ook blijft onvermeld wat de extra beveiligingsmaatregelen inhouden.

In 2014 werd een vergelijkbare beslissing genomen over Joodse instellingen in Amsterdam. Daar kwamen toen onder meer bewakingsposten, die inmiddels zijn vervangen door bewakingscamera’s.

Meerdere moskeeën in Amsterdam kregen het afgelopen jaar te maken met bedreigingen. Zo werd een woordvoerder van de Nasr-moskee vorige maand in een video met de dood bedreigd, omdat de moskee had geweigerd een dodengebed uit te spreken voor een omgekomen Syriëganger. In januari vorig jaar werd een onthoofde pop bij een moskee in Amsterdam-Noord gelegd.