Óf dood, óf levend – de status vermist bestaat niet

13 februari 2019 Uit Door admin

Wie een familielid heeft dat wordt vermist, heeft niet alleen verdriet maar krijgt mogelijk ook te maken met praktische en financiële problemen. Dat blijkt uit onderzoek naar de gevolgen van vermissing.

Vandaag bespreekt de Kamercommissie justitie de problemen die familieleden en vrienden van vermisten ervaren. Het kabinet reageert dan op de resultaten van het onderzoek.

Verklaring van vermoedelijk overlijden

Amersfoorter Hanno van Mill wordt sinds 2014 vermist. De gevolgen daarvan zijn groot voor zijn familie, vertelt een woordvoerder van de familie aan RTV Utrecht. Want voor de wet is iemand óf dood, óf levend. Maar vermist?

Zijn vrouw voelt zich door alle bureaucratische rompslomp na zijn vermissing gedwongen een verklaring van vermoedelijk overlijden aan te vragen.

Dat kan na vijf jaar. Hoewel dat een oplossing is voor de praktische problemen waar het gezin tegenaan loopt, is dat volgens de woordvoerder verre van ideaal. “Omdat we niet weten of Hanno is overleden, is het emotioneel heel zwaar.”

“Naast het verdriet zijn er de financiële zorgen”, vertelt de woordvoerder van het gezin. “Omdat bij allerlei instanties wordt geredeneerd dat Hanno niet dood is. Dus moet er belasting betaald worden, hypotheek en een zorgverzekering. Zij moet dit allemaal opbrengen en dat gaat niet. Er is nog maar één inkomen.”

Met name bij de Belastingdienst ontstaan er problemen. “Die is enorm hardnekkig en zegt vaak bij aanvragen van toeslagen waarvoor je alleenstaand moet zijn: u heeft een partner, dus daar en daar heeft u geen recht op. Elke toeslag of aanslag moet opnieuw worden geregeld.”

Volgens de familie zou het enorm helpen als er bij de Belastingdienst één of twee deskundigen zouden zitten die dingen kunnen regelen in zulke situaties. Hanno is tenslotte niet de enige vermiste persoon in Nederland.”

In 2015 startte Inger de Vries uit Harderwijk een petitie om vermiste personen een wettelijke status te geven. Ze zamelde 47.000 handtekeningen in. Haar vader Hendri was in 2013 acht maanden vermist. Hij werd gevonden in een auto die in het water lag.

De familie Van Mill en Slachtofferhulp Nederland hopen dat er vaart wordt gemaakt met een politieverklaring van vermissing, die achterblijvers kunnen overhandigen aan instanties. Daarmee zouden ze makkelijker praktische zaken kunnen regelen.

De woordvoerder van het gezin Van Mill: “Wat de partner van Hanno doormaakt, is eigenlijk meer dan een mens hebben kan. Dat je man vermist is, dat je moet zorgen voor drie opgroeiende kinderen, jezelf staande houden, je leven oppakken en dan ook nog eens al deze bureaucratie. Het is te veel.”