Geen vliegtuigen en nauwelijks treinen: België staakt voor meer loon
13 februari 2019België staakt vandaag. Van de havens in Antwerpen tot crèches in Brussel, het werk wordt massaal neergelegd. De vakbonden komen in actie tegen een wet die ervoor zorgt dat de lonen met maximaal 0,8 procent mogen stijgen.
In Gent zorgde de staking voor onrust. Bij een blokkade vlak bij het voetbalstadion is een automobilist gearresteerd. Hij reed in op stakers die de weg hadden afgezet. Twee stakers zijn daarbij gewond geraakt.
Hoewel de officiële aanleiding de loonwet van de regering is, grijpen veel mensen de gelegenheid aan om ook andere eisen op tafel te leggen. Bij de nationale luchthaven Zaventem blokkeren taxichauffeurs de voertuigen van concurrerende Uberchauffeurs. In Henegouwen komen de gele hesjes in actie.
Vertrekhal
Ook de luchtverkeersleiders staken, waardoor er geen vluchten van en naar Zaventem mogelijk zijn. De borden in de vertrekhal tonen een troosteloze aanblik. Achter elke vlucht staat cancelled.
De meeste passagiers die vandaag zouden vertrekken, zijn blijkbaar op de hoogte want de vertrekhal is vrijwel uitgestorven. In de vroege uurtjes heeft reisorganisatie Tui passagiers met bussen naar Nederland en Frankrijk overgebracht, waar de vliegtuigen wel konden opstijgen.
Ook het Centraal Station in hartje Brussel is niet zo druk als normaal. De omroepers maken overuren bij het doorgeven van alle wijzigingen in de dienstregeling in verschillende talen. Er rijden veel minder treinen. In de spits is zoveel mogelijk geprobeerd om volgens dienstregeling te rijden, maar in de daluren worden er beduidend minder treinen ingezet. Ook de metro in Brussel rijdt mondjesmaat. Toch zijn er geen al te lange files. Veel Belgen zijn thuisgebleven of doen zelf mee aan de staking.
Vuurtje
Foto’s van stakers die zich bij de poort met een vuurtje warm houden, worden via sociale media verspreid. De haven van Antwerpen laat weten dat meer dan dertig schepen de haven niet in of uit kunnen. Ook ligt nog een groot aantal schepen op zee. Schippers hebben gisteren al te horen gekregen dat ze het beter rustig aan kunnen doen vanwege de staking.
Vooral in de grote steden blijven vandaag veel supermarkten dicht en er wordt gestaakt bij de bierbrouwers. Voor het hoofdkantoor van AB Inbev in Leuven staan stakers en de brouwerij in Hoegaarden is geblokkeerd. Typisch Belgisch is verder de actie in Kortrijk, waar stakers, zoals in de strips van Nero, vandaag een grote ‘wafelbak’ houden.
Radiostudio’s
De politiek roert zich intussen ook. De hele dag melden zich politici bij de radiostudio’s van de VRT of bellen ze zelf in. Bij de VRT zelf wordt trouwens ook gestaakt, een deel van met name het technisch personeel heeft daar het werk neergelegd.
Premier Michel laat weten dat België behoefte heeft aan sociale rust. Hij betreurt de nationale staking en wil dat er vanaf morgen weer wordt onderhandeld over de lonen. De premier denkt verder dat de berekeningen van de vakbeweging niet kloppen. Hij komt uit op een loonstijging van meer dan 4 procent.
Bij de oppositie willen ze ook snel praten, maar daar wordt in één adem bij gezegd dat de loonwet snel moet worden aangepast.
Minister Peeters van Werk vreest dat de staking van vandaag het land bijna een miljard euro zal kosten.