Einde van de winterdip, Nederland geniet van lenteweer
15 februari 2019Dat het ongeveer 16 graden zou worden op Warmetruiendag, in de week waarop het gemiddeld het koudst is in een jaar, is natuurlijk ironisch te noemen. Hoe dan ook: veel Nederlanders genieten vandaag met volle teugen van het vroege lenteweer.
Op social media worden er veel berichten gedeeld over het weer: “lekker naar het terras vandaag”, “rokjesdag is vroeg dit jaar” en “wat een perfect loopweer” keren regelmatig terug. De zon schijnt en het regent niet, dus Nederland gaat weer massaal naar buiten.
Het mooie weer wordt vrolijk ontvangen. “Dat is logisch, het zonlicht wordt veel meer gewaardeerd na een periode van afwezigheid van licht in het algemeen”, legt sociaal-psycholoog Paul van Lange uit. “Je lichaam heeft er baat bij door de vitamine D die je binnenkrijgt door de zonnestralen.”
Vandaag is het precies honderd dagen geleden (7 november) dat lokaal een maximumtemperatuur van 15 graden werd bereikt. “We hebben echt een gebrek aan lekker weer gehad, dus we omarmen vandaag die zon.”
Als vandaag in De Bilt de 15 graden wordt bereikt, mag 15 februari bestempeld worden als eerste officiële lentedag van 2019. Vorig jaar moesten we nog iets langer wachten: toen was 10 maart de eerste officiële lentedag. In Zuid-Limburg en Zuidwest-Brabant was het aan het begin van de middag overigens al 15,6 en 15,9 graden.
Ook al zullen we met een glimlach op ons gezicht van de zon genieten, dat geluksgevoel vanwége de zon zal niet heel lang blijven. “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de beklijvende werking van mooi weer moeilijk aantoonbaar is. Mensen overschatten een beetje de invloed van de zon. Op een gegeven moment ben je namelijk weer voldaan”, zegt Van Lange.
‘Gaat om totaalplaatje’
Daarnaast is bewust genieten van het weer ook belangrijk om een geluksgevoel te ervaren, zegt geluksexpert Patrick van Hees. “Dat past bij een geluksbevorderend leven: mensen die bewust en actief genieten zijn doorgaans gelukkiger. Maar als je tegelijkertijd bijvoorbeeld niet goed kunt ontspannen, niet investeert in relaties met anderen en je jezelf steeds maar vergelijkt met anderen die het in jouw ogen beter hebben, dan is het een druppel op een gloeiende plaat. Om duurzaam gelukkig te zijn gaat het om het totaalplaatje.”
Maar het mooie weer heeft natuurlijk wel voordelen, gaat Van Hees verder. Mensen gaan meer naar buiten, ontmoeten anderen en gaan meer erop uit. “Alles wat je doet, heeft meer gelukseffect als je het met anderen doet.” Dus ga vooral op het terras zitten met anderen.
Warmetruiendag
Daarnaast is het vandaag Warmetruiendag, een initiatief waarbij mensen worden gevraagd de verwarming een graad lager te zetten en zich warmer aan te kleden. Dat lijkt vandaag niet echt nodig. Toch is deze dag volgens Nathalie van Loon van het Klimaatverbond niet misplaatst. “Deze dag gaat niet over het weer, maar over het klimaat. Het staat symbool voor wat we allemaal kunnen doen aan klimaatverandering. Warm jezelf, niet de wereld”, zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal.
Al zijn de temperaturen nu dus lente-achtig, het kan altijd nog beter. Uit onderzoek blijkt dat mensen het meest gelukkig worden van een temperatuur van 22 graden, zegt Van Lange. “In augustus, met die hitte, wordt geklaagd. Het beste is 22 graden, iets warmer dan de woonkamer maar toch met een windje. Bij warmer of kouder weer dan 22 graden moeten mensen moeite ervoor doen zich te beschermen tegen die temperatuur en dat vinden ze jammer.”
Op die 22 graden moeten we nog even wachten, maar dat maakt niet uit. “Het is vandaag mooi weer, een blauwe hemel, met een lekkere temperatuur en we kunnen ook nog eens buiten zitten.” Meer is vandaag niet nodig.