CBS: energierekening valt gemiddeld honderden euro’s hoger uit

16 februari 2019 Uit Door admin

Een gemiddeld huishouden is dit jaar 334 euro meer kwijt aan energie dan in 2018, bij hetzelfde verbruik. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Het instituut wijt de stijging aan de verhoging van de energiebelasting.

Het CBS baseert zijn cijfers op de huidige energietarieven en het gemiddelde energieverbruik van een Nederlands huishouden. Een gemiddeld huishouden komt naar verwachting uit op een jaarbedrag van 2074 euro.

Wil je besparen op je energierekening? Bekijk deze vijf tips van Milieu Centraal:

Deze week bleek al dat er een recordaantal van 1,4 miljoen Nederlanders is overgestapt naar een andere energieleverancier. Veel mensen wisselden van energieleverancier na Prinsjesdag, toen het kabinet aankondigde dat de meeste huishoudens meer geld kwijt zouden zijn aan gas en stroom.

Belastingen

De tarieven voor de energiebelastingen lopen op. Inmiddels bestaat bijna de helft van je energierekening uit belastingen. Het kabinet probeert zo het gasverbruik van huishoudens terug te dringen.

Maar de prijzen voor gas en stroom zijn ook omhoog gegaan, net als de vaste kosten (netwerkkosten en leveringskosten) van energiebedrijven en netbeheerders.

Bovendien is de teruggave op je energiebelasting met 60 euro verlaagd. “Je krijgt in 2019 dus minder geld terug, waardoor je energierekening stijgt”, zegt een woordvoerder van Milieu Centraal.

Klimaatakkoord

Mogelijk gaat energierekening later dit jaar nog meer omhoog. In juli wijzigen energieleveranciers vaak nog hun prijzen. Maar dat hoeft niet per se slecht uit te pakken. Je eindafrekening van 2019 kan dus op een hoger, maar ook op een lager bedrag uitkomen.

Op 13 maart worden de doorrekeningen van het voorlopig klimaatakkoord gepresenteerd. De Tweede Kamer wil dat de uitkomsten daarvan bekend zijn voor de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart. Het klimaatakkoord heeft mogelijk ook nog gevolgen voor de hoogte van de energierekening.