Duitse leger lijkt op een grote ‘Baustelle’
18 februari 2019Materieel dat maar voor de helft inzetbaar is, een verlammende bureaucratie waar miljoenen in verdwijnen en nog nooit zo weinig nieuwe aanwas. Het gaat niet goed met het Duitse leger, blijkt uit het jaarlijkse rapport van de regering. Er is dan wel meer budget voor het leger, maar de problemen blijven aanhouden. Geen goed nieuws op een moment waarop Europa militair steeds meer op eigen benen moet staan.
De Duitse uitgaven voor Defensie zijn ook een thema op de jaarlijkse veiligheidsconferentie in München. In haar speech benadrukt bondskanselier Merkel opnieuw aan de 2%-eis van de NAVO te willen voldoen. Twee procent van het bbp betekent in het geval van Duitsland een defensiebegroting van 60 miljard euro per jaar. De Duitse regering heeft een tussendoel gesteld in 2024 van 1,5%.
Maar dat er meer geld is, betekent nog niet dat de problemen bij de Bundeswehr ook voorbij zijn. Van de ‘Trendwende’ is aan de basis nog niet veel te merken, zegt Hans-Peter Bartels, die in opdracht van de regering het leger jaarlijks doorlicht. “Onze militairen merken nog niks van een Trendwende. Alle onderdelen kampen met materieeltekorten. Van een volledige uitrusting zijn de troepen nog heel ver weg”, zegt Bartels.
Particuliere helikopters
Wie het rapport leest, valt van verbazing in verbazing over de slechte staat van vooral het materieel van het Duitse leger. Onderdelen worden veel te langzaam geleverd, waardoor bijna de helft niet inzetbaar is.
Een aantal cijfers: van de Puma-pantservoertuigen functioneert maar 27 procent, van de Tiger-helikopters maar 23 procent en van de onderzeeërs is maar 17 procent te gebruiken. De tekorten leiden zelfs tot onveilige situaties. De Duitse manschappen moeten bijvoorbeeld in Afghanistan hun vervoer regelen met helikopters die van particulieren worden gehuurd.
Te weinig nieuwe militairen
Een tweede grote zorg is de aanwas van nieuwe rekruten. Die was nog nooit zo laag als in 2018. Ruim 21.500 vacatures staan nog open. Dat ligt volgens Bartels grotendeels aan de concurrentie van het bedrijfsleven. Maar door de tekorten is er af en toe ook gewoon niet genoeg lesmaterieel. Soms zijn er bijvoorbeeld zo weinig straaljagers beschikbaar dat piloten hun vereiste vlieguren niet halen. Het heeft er al toe geleid dat rekruten ontslag nemen.
Als je het aan nieuwe rekruten zelf vraagt, is ook de slechte reputatie van het leger in Duitsland een reden. “Bij sommigen ben je meteen al verdacht, als je zegt dat je het leger in wil. Dan denken ze meteen dat je rechts-extremistisch bent”, vertelt Anton Krisa. Hij is een van de rekruten die net met hun opleiding in Berlijn zijn begonnen.
Hieronder vertellen zij over hun beweegredenen om wel bij het leger te gaan:
Het Duitse leger heeft dus nog een lange weg te gaan. Wat is de oplossing? Volgens Bartels kan de verdediging van Europa alleen gezamenlijk werken. Duitsland moet er harder aan trekken, maar andere Europese landen ook. “De samenwerking is nog niet efficiënt. We hebben 1,5 miljoen militairen in Europa. Die moeten we beter in gaan zetten. Op dit moment gebruiken we bijvoorbeeld allemaal nog andere communicatiesystemen.”
Bartels looft overigens de samenwerking tussen de Duitse en het Nederlandse landmacht, waarbij materieel en mankracht worden gedeeld. “Daar hoor ik heel positieve geluiden over. Men werkt graag en goed samen. Als we dat met meerdere landen zo konden doen, dan zouden we heel wat effectiever worden in Europa.”
Bekijk hieronder de reportage van correspondent Judith van de Hulsbeek: