Labour blijft onder leiding van Corbyn met antisemitisme worstelen

18 februari 2019 Uit Door admin

Opnieuw stappen er Labour-parlementariërs uit de partij, dit keer met zeven tegelijk. Ze zijn het niet eens met de brexitstrategie van Jeremy Corbyn en vinden dat hij slap optreedt tegen antisemitisme binnen Labour. De partijleider kan maar geen grip op die beschuldigingen krijgen.

De kritiek over antisemitisme binnen Labour begon al kort na het aantreden van Corbyn in 2014. Toen zei vooraanstaand partijlid Ken Livingstone in een radio-interview dat Adolf Hitler “het zionisme steunde voordat hij gek werd en zes miljoen joden ombracht”.

Die opmerkingen leidde binnen de partij tot veel kritiek, maar Corbyn weigerde Livingstone uit de partij te zetten; hij schorste hem. Ook Lagerhuislid Naz Shah werd niet uit de partij gezet na een serie Facebookberichten waarin ze “als oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict” voorstelde om alle Joden uit het Midden-Oosten naar de VS te verhuizen. Op een nevenevenement van het partijcongres in Brighton werd de Holocaust ter discussie gesteld.

Wat doet de partijleiding?

In alle gevallen reageerde Corbyn laat of halfbakken op de beschuldigingen. De leider zelf, die bekendstaat als kritisch tegenover Israël, wordt bovendien van antisemitisme beschuldigd. In het verleden sprak hij over “onze vrienden van” Hamas en Hezbollah – waar hij later van terugkwam.

“Dat hij niet of nauwelijks reageert op beschuldigingen van antisemitisme frustreert mensen binnen de partij”, zegt correspondent Suse van Kleef. “Hij moet zich hier veel meer tegen uitspreken maar blijft weifelend.”

Hoe komt dat?

Volgens Van Kleef heeft dat met de persoonlijkheid van Corbyn te maken. “Hij is bij veel onderwerpen moeilijk op andere gedachten te brengen. Corbyn vindt ook hierbij dat hij in zijn gelijk staat. Hij ziet zichzelf niet als antisemitisch en vindt daarom dat hij zich hier niet verder over hoeft te verantwoorden.”

Zeven van zijn partijgenoten waren vandaag klaar met die houding. Ze beginnen gezamenlijk een nieuwe politieke beweging: ‘De Onafhankelijke Groep’. Luciana Berger, een van de zeven die overstappen en zelf joods is, zei vandaag bij haar vertrek dat ze geen lid kan blijven van een partij die “ziekmakend institutioneel antisemitisch” is.

Bekijk hoe onder anderen Berger haar vertrek bekendmaakte:

Volgens haar heerst er een pestcultuur binnen de partij en zit de achterban vol fanatici. “Ze voelt zich weggepest. Soms kreeg ze wel duizenden berichten op sociale media van mensen die Corbyn verdedigen”, zegt Van Kleef. De correspondent vindt het opvallend dat oude rotten binnen de partij er juist nu voor kiezen om te vertrekken. Mensen die al decennia lid zijn van de partij. “Als dat soort mensen besluit op te stappen is dat geen nieuws voor Labour. Dat legt de verziekte partijcultuur bloot.”

Hoe nu verder?

Wat de gevolgen van het vertrek zijn, is nu nog niet duidelijk. Het vertrek van zeven op een fractie van ruim 250 politici betekent geen grote deuk in de invloed van de partij. “Er verandert ook niet direct iets aan de brexitdiscussie”, zegt Van Kleef. “Alle zeven hebben afgelopen stemming tegen de deal van May gestemd en ik verwacht dat ze dat in de toekomst ook zullen doen.” Toch kan het weglopen van prominente partijleden de deur voor anderen op een kier zetten.

Andere Labour-parlementariërs die niet zijn vertrokken, vragen nu wel om actie van Corbyn. Parlementslid Pat McFadden zegt op Twitter dat er “een serieuze reactie” van de partijleiding moet komen. Ook Parlementslid Anna Turley zegt dat de partijleiding zich moet afvragen waarom “hardwerkende parlementsleden het gevoel hebben dat er geen plek meer is voor hen binnen de partij”, en parlementslid Ian Murray zegt dat er nu actie ondernomen moet worden “anders worden het er er meer dan zeven”.