Wekdienst 19/2: taxichauffeurs demonstreren en duidelijkheid voor KLM-topman
19 februari 2019Goedemorgen! Op het Malieveld in Den Haag verzamelen taxichauffeurs uit Rotterdam en Amsterdam om te demonstreren. En vandaag wordt duidelijk of topman Pieter Elbers van KLM mag blijven.
In de meeste plaatsen is het zonnig en droog. Pas later vandaag kan het bewolkt worden met in het noorden wat regen. Met 9 tot 11 graden is het minder zacht dan gisteren. De rest van de week verloopt zo goed als droog, ook de temperatuur gaat iets omhoog.
Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.
Wat kun je vandaag verwachten?
Taxichauffeurs uit Rotterdam en Amsterdam gaan demonstreren in Den Haag. Ze eisen onder meer dat er in de grote steden een tijdelijke taxistop komt en willen een verbod op taxidienst Uber. Hier lees je wat internetdiensten zoals Uber doen met de dienstensector. Mag Pieter Elbers topman blijven bij KLM? Vandaag neemt de raad van commissarissen van Air France-KLM een besluit. KLM-personeel startte een handtekeningenactie, omdat Air France-KLM baas Benjamin Smith van Elbers af zou willen. En de rechtbank in Den Bosch doet uitspraak in de zaak tegen een 69-jarige man die een schijnconstructie zou hebben bedacht om goedkoop aan personeel voor fruittelers te komen. Volgens het Openbaar Ministerie werden er onder meer geen sociale premies afgedragen in Nederland.
Wat heb je gemist?
De regering-Trump wordt aangeklaagd vanwege het uitroepen van de noodtoestand. Zestien staten onder leiding van Californië spannen een rechtszaak aan omdat ze vinden dat het besluit indruist tegen de grondwet. Het gaat onder meer om New York en Californië.
Met het uitroepen van de noodtoestand wil Trump geld bij elkaar vinden om een grensmuur te laten bouwen. Als er een noodtoestand van kracht is, hoeft Trump geen goedkeuring van het Congres te hebben en kan hij geld gebruiken dat onder meer afkomstig is uit de begroting van het Pentagon.
Anders nieuws uit de nacht:
Nederlandse huishoudens hadden volgens het CBS in 2017 een gemiddeld vermogen van ruim 28.000 euro. Dat is ruim 6000 euro meer dan in 2016. De stijging komt volgens het CBS door de gestegen woningwaarde. Venezuela zal Curaçao niet aanvallen. Het eiland moet een verdeelpunt worden voor humanitaire hulp. “Als er een militaire aanval vanuit de VS komt, dan zullen we ons verdedigen. Maar Venezuela zal nooit een buurland aanvallen”, zegt de Venezolaanse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. Albert Heijn belooft werk te maken van mensenrechten. De supermarktketen heeft maanden onderhandeld met Oxfam Novib en belooft nu om meer onderzoek te doen naar arbeidsomstandigheden en toeleveranciers in de keten.
En dan nog dit:
Het gaat niet goed met het Duitse leger. Uit een jaarlijks rapport van de regering blijkt dat het materieel maar voor de helft inzetbaar is en dat er veel te weinig nieuwe aanwas is. Van de onderzeeërs is bijvoorbeeld maar 17 procent te gebruiken. De tekorten leiden tot onveilige situaties. Zo moesten Duitse manschappen in Afghanistan helikopters van particulieren lenen.
Bekijk hieronder een reportage van correspondent Judith van de Hulsbeek:
Fijne dag!