Weer scrabblewoord aan de hemel: supersneeuwmaan vanavond te zien
19 februari 2019De maan verschijnt vanavond in een bijzondere vorm. Vanavond is een zogenoemde ‘supersneeuwmaan’ te zien.
Het belooft de grootste volle maan van het jaar te worden omdat de maan dan 356.761 kilometer van de aarde staat. Dat is de kortste afstand tussen aarde en maan in 2019. De verste afstand is 406.697 kilometer omdat de maan in een ovale baan rond de aarde draait.
Het is een supermaan omdat de afstand zo kort is én omdat het volle maan is. De maan komt om iets over 10.00 uur vanochtend het dichtst bij de aarde. Rond 17.00 uur is het precies volle maan. Als het een uur later donker wordt, is de supersneeuwmaan pas goed te zien. In het zuiden waarschijnlijk het best, omdat het in de loop van de dag in het noorden bewolkt wordt.
De toevoeging ‘sneeuw’ komt van de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika. Bepaalde indianenstammen noemden de tweede volle maan van het jaar (in februari) een sneeuwmaan, omdat het dan vaak sneeuwt.
Met de superwolfbloedmaan vorige maand (hier de beelden), deze supersneeuwman en dit jaar nog veel meer op de astronomische kalender, lijkt het wel kermis in de ruimte. Maar voor astronomen is het niets nieuws onder de zon. “Wetenschappelijk is er natuurlijk niets aan de hand, maar het is wel heel goed dat mensen gewoon een keer naar boven kijken”, zei planeetonderzoeker Daphne Stam eerder tegen de NOS.
Wie na vanavond nog geen genoeg heeft gekregen van bijzondere manen, zit op 21 maart weer goed. Dan is er een supermaan. Op 18 mei is er nog een blauwe maan. Dan zijn er vier volle manen in één seizoen, de derde is dan een blauwe maan. Maar dat is meer een kalenderkwestie dan dat er iets bijzonders te zien is.