Kamer: Koninkrijk mag niet in militair conflict Venezuela gezogen worden

20 februari 2019 Uit Door admin

Grote zorgen in de Tweede Kamer over de gevolgen van de escalerende crisis in Venezuela voor Aruba, Bonaire en Curaçao. Het kabinet moet van de Kamer “alles op alles zetten” om te voorkomen dat het Koninkrijk “een militair conflict wordt ingezogen”.

Dat zeggen onder meer D66, VVD, GroenLinks en SP. De partijen vinden dat Nederland vooral duidelijk moet maken dat er humanitaire hulp wordt verleend en dat het niet bij een militaire interventie betrokken wil zijn. Volgens GroenLinks moet Nederland zich dan ook niet “te veel aan de zijde van de Amerikanen opstellen”.

De Amerikaanse president Trump sluit een interventie in Venezuela niet uit.

Venezuela is het grootste buurland van ons Koninkrijk, aldus een bezorgde Kamer. Aruba, Bonaire en Curaçao liggen er vlakbij: Aruba zelfs op 30 kilometer afstand. De Kamerleden vinden dat ons land de situatie niet moet politiseren, zoals de Amerikanen.

Eerder vroeg de Kamer zich al af of het Koninkrijk op alle mogelijke scenario’s is voorbereid. Minister Blok van Buitenlandse Zaken zei toen dat er geen concrete aanwijzingen zijn voor een militaire dreiging vanuit Venezuela, maar dat het Kabinet wel rekening houdt met alle scenario’s.

Nederland wil via de eilanden humanitaire steun aan Venezuela verlenen.

GroenLinks Kamerlid Van Ojik: “Het kabinet moet goed duidelijk maken dat het vooral daar om gaat en dat Curaçao een opvangplaats is voor voedsel, medicijnen water, kortom echte noodhulp. De eilanden mogen nooit als springplank dienen voor militair ingrijpen van de VS”. Ook D66, SP en VVD benadrukken dat de noodhulp “niet politiek gemaakt mag worden”.

In de crisis in Venezuela is president Maduro verwikkeld in een politieke machtsstrijd met de zelfverklaarde interim-president Guaidó . Die laatste wordt erkend door onder meer de VS en een aantal Europese landen, waaronder Nederland.

Rusland, China en nog een aantal andere landen steunen Maduro.

D66-Kamerlid Sjoerdsma: “Het is bijna misdadig, de manier waarop Maduro zijn hongerige bevolking, die ook al geen medicijnen meer heeft, eigenlijk alle hulp ontzegt. Hij moet de macht neerleggen en overdragen aan Guaido”.