Israël wil vannacht geschiedenis schrijven en naar de maan

21 februari 2019 Uit Door admin

Israël wil vannacht vanaf Cape Canaveral in Amerika een onbemande sonde naar de maan sturen. Als alles volgens plan gaat is Israël, na de Sovjet-Unie, Amerika en China, het vierde land dat op de maan landt. Ook is het de eerste maanmissie die door private investeerders is gefinancierd.

“Ik ben opgewonden en ontzettend nerveus tegelijkertijd. Iedereen staat op hoogspanning vandaag”, zegt Eran Shmidt, een van de ingenieurs van SpaceIL, de non-profitorganisatie die de maanlander heeft gebouwd. “We zijn nu elk uur testen aan het doen in Amerika en hier bij het commandocentrum in Israël. We weten pas twintig minuten voor de geplande lancering of het echt door kan gaan. We hebben keihard gewerkt om het te laten slagen, maar er kan nog van alles misgaan.”

De Beresheet, Hebreeuws voor “in den beginne”, zal onderweg en op de maan beeldmateriaal maken. Het ruimtevaartuig neemt een tijdcapsule mee, met onder andere de Israëlische vlag en het volkslied, de Thora en het verhaal van een holocaustoverlevende. De Beresheet zal ook data verzamelen over magnetische velden op de maan. “Maar onze belangrijkste missie is dat we Israëlische kinderen door de maanmissie enthousiast maken voor de wetenschap. Dat noemen we het Beresheet-effect”, zegt Shmidt.

SpaceIL werd opgericht naar aanleiding van een wedstrijd van Google, de Lunar XPRICE. Het eerste team dat erin slaagde om een onbemand ruimtevaarttuig naar de maan te sturen en daar 500 meter te laten rijden, zou zo’n 26 miljoen euro krijgen. Maar niemand heeft de deadline gehaald. Toch besloot SpaceIL, samen met de Israel Aerospace Industries, door te gaan.

Volgens Shmidt kwam de Israëlische missie een aantal keer in gevaar door geldgebrek. “Als je voor een bedrijf investeerders zoekt is het veel makkelijker, omdat je dan een rendement op de investering kan bieden. Maar dit doe je alleen omdat je het belangrijk vindt voor Israël. Je krijgt er verder niets voor terug.” De maanmissie heeft tot nu toe ongeveer 88 miljoen euro gekost.

Als de lancering slaagt zal een Falcon 9-raket van SpaceX, het bedrijf van Elon Musk, de sonde in een baan rondom de aarde brengen. Daarna moet een Brits voortstuwingssysteem het vaarttuig in een steeds grotere baan brengen, zodat het dichter bij de maan komt.

In deze video is te zien hoe de Beresheet de maan moet bereiken:

Na meerdere rondes zal de lander proberen om zich door de zwaartekracht van de maan aan te laten laten trekken. “Naast de lancering en landing is dat het belangrijkste moment van de missie”, vertelt Shmidt. “Maar als ik eerlijk ben zijn er ook veel andere momenten waarop het mis kan gaan.”

Shmidt en de andere ingenieurs zullen de lancering vannacht om 02.45 uur Nederlandse tijd vanuit het commandocentrum in het Israëlische Yehud gaan volgen. Het team hoopt dat de Beresheet midden april op de maan landt.

Voor wie de lancering zelf wil zien: die is vannacht te volgen via een webcast van SpaceX.