Peter Tork, bassist van The Monkees, overleden
21 februari 2019In Connecticut is de Amerikaanse muzikant en acteur Peter Tork op 77-jarige leeftijd overleden. Hij begon als folkzanger, maar werd bekend als bassist van The Monkees. Zijn echte naam was Peter Thorkelson.
The Monkees begonnen in 1966 als een fictieve band in een tv-serie van de Amerikaanse zender NBC (in Nederland uitgezonden door de AVRO). Multi-instrumentalist Tork werd gecast als bassist. Verder speelden Davy Jones, Micky Dolenz en Michael Nesmith erin.
Ergernis
In de twee jaar dat de tv-serie liep, maakten The Monkees maar liefst vijf albums. Tot ergernis van de vier bandleden werd de meeste muziek op de eerste twee albums gespeeld door andere muzikanten, onder wie Frank Zappa. Alleen Tork mocht op één nummer gitaar spelen, het instrument dat hij eigenlijk het beste beheerste.
De bandleden deden van meet af aan wel de zangpartijen. Pas vanaf het derde album, Headquarters, speelden de bandleden elk hun eigen instrument. Daarvoor moest Tork wel aan Micky Dolenz de basisbeginselen van het drummen leren, want Dolenz kon aanvankelijk alleen gitaar spelen. Behalve als bassist was Tork te horen als toetsenist; Davy Jones deed dan de baspartijen.
Wereldhits
Tussen 1966 en 1968 scoorden The Monkees verschillende wereldhits, zoals Last Train to Clarksville, I’m a Believer en Daydream Believer. Hoewel critici de band zagen als een slap aftreksel van The Beatles, was John Lennon naar verluidt een fan van The Monkees.
Toen de tv-serie in 1968 stopte, haakte Tork af. De band bleef nog twee jaar bestaan, maar de hoogtijdagen waren voorbij. Tork richtte zijn eigen band The Monks op, die weinig succes had. In 1976/1977 en vanaf 1986 deed Tork mee aan reünieconcerten van The Monkees. Ook nam hij soloplaten op.
Ziekte
In 2009 werd bij hem een zeldzame, langzaam groeiende vorm van kanker in zijn hoofd en nek vastgesteld. Daarvoor werd hij met succes behandeld; de artsen verklaarden hem een half jaar later genezen. Tork deelde zijn wel en wee op Facebook en riep fans op geld te doneren voor het onderzoek naar deze vorm van kanker.
Toch keerde de ziekte terug. Vandaag, bijna tien jaar na de diagnose, is de ziekte hem alsnog fataal geworden.