Huawei belooft miljoeneninvestering in Nederland
25 februari 2019Er wordt door Huawei gekeken naar de bouw van een onderzoekscentrum in Nederland, dat er nog dit jaar zou moeten komen. Dat heeft de president West-Europa van het bedrijf, Vincent Pong, gezegd in een rondetafelgesprek met journalisten op een grote telecombeurs in Barcelona.
“Ik wil deze gelegenheid aangrijpen om te zeggen dat we meer gaan investeren in Nederland”, zei Pong nadat hij de openheid van de Nederlandse markt had geprezen en benadrukt dat zijn bedrijf zich altijd zal houden aan de nationale wetten. Het gaat om een investering van miljoenen euro’s.
Over de plannen van het bedrijf bestaat nog veel onduidelijkheid. Het is bijvoorbeeld de vraag of het die miljoenen euro’s ook wil investeren in 5G-netwerken. Een Nederlandse woordvoerder kon geen nadere details geven. De optie dat het onderzoekscentrum toch niet naar Nederland komt lijkt nog wel open te liggen, Huawei zoekt bijvoorbeeld nog naar een locatie.
Afluisteren
Huawei heeft hier al een distributiecentrum en is een belangrijke partner voor de telecombedrijven in Nederland. Tegelijkertijd hebben staatssecretaris Keijzer en premier Rutte laten weten dat Nederland niet naïef moet zijn over de gevaren van 5G en Huawei.
De vrees is dat de Chinezen via 5G-apparatuur van Huawei communicatie zullen afluisteren. Maar tot nu toe is er geen bewijs dat de Chinese fabrikant ooit aan zulke spionage heeft meegewerkt.
Het gesprek in Barcelona stond geheel in het teken van de rol die Huawei speelt bij de aanleg van 5G in Europa. “We weten dat dit is waar iedereen over praat”, zei Pong. En providers wachten op dit moment zelfs met investeren in de nieuwe mobiele technologie, zei een analist afgelopen week tegen The New York Times. “Er is zoveel onzekerheid over wat ze kunnen doen met Huawei.”
Vanaf dit jaar zal 5G naar verwachting beschikbaar komen in een aantal Europese landen. De opvolger van het huidige mobiele netwerk is naar verwachting veel sneller. Huawei wordt gezien als een belangrijke leverancier van netwerkapparatuur.
Tegelijkertijd hebben diverse EU-landen hun zorgen geuit. Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland hebben wel gezegd dat ze het bedrijf niet willen uitsluiten, maar ze willen wel een manier vinden om om te gaan met de risico’s.
Er gaan ook berichten rond dat de Europese Commissie overweegt om Huawei uit te sluiten. Maar snelle besluitvorming is niet te verwachten, klinkt het in Brussel: de EU-lidstaten zijn nogal verdeeld over wat er moet gebeuren.
Op de vraag of Huawei zich de zorgen over de 5G-apparatuur van het bedrijf aanrekent, antwoordde Pong dat hij “niet denkt dat we iets fout hebben gedaan. Maar als je me vraagt wat we beter hadden kunnen doen, dan denk ik dat we de uitdagingen op dit vlak beter hadden moeten inschatten.”
Ook verwees Pong naar een recent interview van de oprichter van Huawei, Ren Zhengfei, met de BBC. Die zei dat hij zijn medewerking zou weigeren als Huawei door de Chinese overheid zou worden gedwongen om te spioneren. Hij zou nog liever het bedrijf verkopen als dat niet kan. “Dat is een heel duidelijke boodschap”, zei Pong.
Enorme stand
Er is niet alleen veel media-aandacht voor Huawei op het Mobile World Congress, het bedrijf zelf is ook prominent aanwezig. De beurs is streng beveiligd, bezoekers moeten bij de ingang hun ID-bewijs laten zien. In een van de hallen valt de enorme stand van Huawei meteen op (volgens een woordvoerder is die overigens even groot als vorig jaar).
Het bedrijf heeft een groot deel van de hal afgehuurd voor het tonen van onder meer zijn 5G-technologie. De eerste drie dagen van de beurs kun je alleen bij hen terecht op afspraak. Die werkwijze hanteren meer partijen, maar door de grootte van Huawei’s stand valt het wel extra op.
De NOS kreeg de gelegenheid om een uur onder begeleiding op de stand rond te lopen. Het bedrijf schermt met statistieken: zo laten ze zich erop voorstaan dat er wereldwijd al meer dan 40.000 5G-antennes van Huawei zijn geplaatst. Ook heeft het al meer dan 30 contracten binnengesleept.
Een Nederlandse medewerker van het bedrijf zegt dat 75 procent van de uitrol in Azië plaatsvindt. De overige 25 procent is in Europa, in de VS mag het bedrijf niet werken.
Grote sponsor
De plek waar de 5G-technologie wordt gepresenteerd is overigens niet de enige stand van Huawei. In een andere hal hebben ze er een waar de nieuwste smartphones worden gepresenteerd. Hier staat Huawei precies tegenover concurrent Samsung.
Verder is Huawei een van de belangrijkste sponsors van de beurs. Het logo staat gedrukt op het keycord van de ruim 100.000 bezoekers. Met andere woorden: zorgen over spionage of niet, je kunt niet om ons heen.