Griekse Krista is blij dat het woord cannabis niet meer taboe is
25 februari 2019Het is ‘booming business’, zo is de indruk als je met winkeliers, producenten en boeren praat over industriële hennep. Sinds een paar jaar is in Griekenland de teelt van de hennepplant, niet te verwarren met de wietplant, weer toegestaan. Na een verbod van meer dan zestig jaar. Griekenland was in 2016 het laatste Europese land dat het verbod ophief.
“Ik geloof in de goede dingen die hennep ons kan geven”, zegt Krista Pappa, die in 2002 de eerste winkel met hennepproducten in Griekenland opende. “Maar al heel snel kregen we problemen met de Griekse justitie. Want volgens de wet werd hennep aangemerkt als een drug. En wij waren dus drugshandelaren.”
Een lange juridische weg volgde, met financiële problemen en familie en vrienden die zich afkeerden van Krista Pappa en haar man. In 2009 werden ze eindelijk vrijgesproken. “Het was een lange, eenzame weg, maar de winkel bleef open.”
Binnen het Griekse ministerie van Landbouw is een klein team dat zich bezighoudt met industriële hennep en medicinale cannabis. Anna Foulidi, adviseur van de minister, is inmiddels expert op dat gebied. “Toen ik in oktober 2015 werd gevraagd in het onderwerp te duiken, wist ik er niets van. Ik had ook mijn twijfels. Toen we gingen kijken naar de legalisatie van teelt van industriële hennep waren er aanvankelijk veel negatieve reacties.”
Maar een paar maanden later was de wet er dan toch. Nu is Foulidi ervan overtuigd dat industriële hennep veel voor de Griekse economie kan betekenen. “Er zijn al veel goede projecten. En we willen dat nog verder stimuleren, met meer steun aan de kwekers.”
Een van de kwekers, de biologische boer Vangelis Matrakas, woont op het eiland Evia. Ook hij was jarenlang in gevecht met justitie, omdat hij van hennep gemaakte kleding, schoenen en cosmetica importeerde. Nu de teelt legaal is komt deze zomer zijn derde oogst.
“We worden om advies gevraagd en zijn betrokken bij allerlei projecten”, zegt Matrakas. “Er is grote belangstelling van boeren en van landbouwcoöperaties. Veel boeren hebben lege, verwaarloosde velden.”
De boer vertelt dat hij na het opheffen van het verbod helemaal opnieuw moest beginnen. Planten, zaden en kennis zijn verloren gegaan. Bij landbouwuniversiteiten wordt nu onderzoek gedaan om de Griekse soorten weer te ontwikkelen. “Nu moeten we zaden uit het buitenland halen.”
Matrakas wil een fabriek opzetten om hennep te verwerken, want er zijn volgens hem duizenden milieuvriendelijke producten en toepassingen van hennep. Nu maakt hij vooral kleding- en voedselproducten van hennep. Onder meer thee, olie en kaas. “Maar voor die verwerking zijn verbeteringen in de wet noodzakelijk.”
Medicinale cannabis
Na de industriële hennep was de volgende stap naar medicinale cannabis logisch, maar ook veel gecompliceerder. En er was uitgebreide wetgeving nodig. Eind vorig jaar werden de eerste twee vergunningen voor cannabisteelt afgegeven aan particuliere investeerders (een investering van 22 miljoen euro). Inmiddels zijn de aanvragen opgelopen tot meer dan dertig van voornamelijk buitenlandse investeerders. Zij komen uit Canada, Israël en de Verenigde Staten.
In Griekenland is de teelt, productie en export van medicinale cannabis nu toegestaan, maar wel onder strenge voorwaarden. Anna Foulidi noemt er een paar. “Er moet een muur van minstens drie meter staan rond het gebied waar cannabis wordt verbouwd in kassen. 24-uursbewaking is verplicht. En de ondernemer en werknemers mogen geen strafblad hebben.”
Ook veel Griekse patiënten wachten op legale medicinale cannabis. Ze kopen ze nu via het buitenland of kweken zelf de soorten die ze nodig hebben. “Dat moet voor deze mensen worden geregeld”, zegt Krista Pappa. Maar zij is, net als veel andere voorvechters, blij dat het woord cannabis niet meer taboe is. “We gaan een interessante toekomst tegemoet.”