Zeeuwse gemeente wil weten: wat vinden we van al die toeristen?

27 februari 2019 Uit Door admin

Zo extreem als in de binnenstad van Amsterdam is het misschien niet, maar ook in Zeeland worden steeds meer de gevolgen zichtbaar van het stijgende aantal toeristen. Vakantiehuizen worden heel het jaar te huur aangeboden en doordat Zeeland steeds populairder wordt bij toeristen, zijn er in badplaatsen als Domburg amper nog rustige dagen.

Sinds begin deze maand houdt de gemeente Veere, waar bijvoorbeeld Domburg en Zoutelande onder vallen, een enquête onder zo’n 5200 huishoudens om erachter te komen hoe zij het toerisme ervaren.

“We hopen zo behalve cijfers ook gevoel te krijgen”, zegt wethouder Bert van Halderen. “We hebben veel te danken aan toerisme, dus laten we er blij mee zijn. Maar de authenticiteit van die dorpjes moet blijven.”

‘Gemengd gevoel’

Wouter Goedman vindt dat ook. Hij verhuurt via Airbnb zes vakantiehuizen in de dorpskern van Zoutelande. Later dit jaar worden dat er 24. Merendeels nieuw gebouwd mét instemming van de gemeente. “Het is een gemend gevoel”, zegt hij. “Iedereen is het erover eens dat er wat moet gebeuren op accommodatiegebied. Waar iedereen bang voor is, is de wildgroei.”

Dat de gemeente nu kijkt naar maatregelen, snapt hij. Want ook al investeert Goedman zelf in nieuwe vakantiehuizen, hij kan zich voorstellen dat er soms met argusogen naar hem en andere verhuurders wordt gekeken.

“Wat mij tegenstaat is dat er ook nieuwe woonhuizen worden gebouwd, waar zo ongeveer standaard een vakantiehuis in de tuin komt.” Ook heeft hij gezien hoe vier huizen werden opgekocht, er een tijdelijke bewoner kwam en de rest van de kamers werd verhuurd. “Maar dan ben je eigenlijk een hotel.”

Zeeland telde vorig jaar zo’n 17 miljoen overnachtingen – op een bevolking van 383.000 inwoners. En het aantal overnachtingen blijft naar verwachting doorgroeien.

Overlast

Een rem op nieuwe vakantieonderkomens is geen optie, vindt Goedman. “Je moet meegroeien.” Bovendien: er zijn volgens hem sowieso al veel dagjesmensen die hun auto ergens neerzetten en zo voor drukte en overlast zorgen. “Maar het moet samengaan. Dat is de charme van zo’n dorp.”

Wethouder Van Halderen (VVD) noemt als voornaamste klachten van burgers dat het wel érg druk wordt in het toeristenseizoen. “Als je kamers verhuurt en die mensen gaan ook hun auto parkeren in de straat, dan geeft dat overlast. Dat snap ik wel.”

Zorgen zijn er ook aan de overkant van de Westerschelde, in Cadzand in Zeeuws-Vlaanderen. De dorpsraad zit in zijn maag met huizen die worden opgekocht voor verhuur, terwijl verhuur van tweede huizen daar niet is toegestaan. “Woonwijken in Cadzand-Dorp lijken langzaam te veranderen in vakantieparken”, schreef de Provinciale Zeeuwse Courant vorige week nog.

Ook Jan Voerman van de dorpsraad in Cadzand-Dorp is daar bang voor:

Domburg kampt al langer met een groeiende toeristenstroom. Eigenaren van vakantiewoningen varen er wel bij, maar erkennen dat het soms wat veel is. “Je ziet nu echt ieder weekend mensen, het hele jaar door. Dat is anders dan vier of vijf jaar geleden”, zegt Janine de Visser van vakantiehuis Klein Kwistegelt. “Mensen in Domburg zeggen het ook: je had vroeger nog wel eens een dip in het aantal toeristen, nu niet meer.”

De Visser kan zich dus voorstellen dat Domburgers er soms genoeg van hebben. Dat de gemeente daarom een enquête is begonnen, vindt ze goed. “Maar er zijn ook heel veel mensen die ervan profiteren. Toerisme brengt voor ons echt geld in het laatje.”

Dat sommige Domburgers ongerust zijn over de grote toestroom van toeristen, bleek vorig jaar al. We maakten toen deze reportage: