Rutte: kies voor doeners, niet voor schreeuwers

2 maart 2019 Uit Door admin

“Kies voor doeners, niet voor schreeuwers”. Dat zei premier Rutte zojuist bij de aftrap van de VVD-campagne in Putten. “Met schreeuwen en tegenover elkaar staan bereiken we niets”, zei hij. Namen noemen van schreeuwers deed hij niet. “Dat is Haags”, vindt de VVD-leider. Zijn boodschap is er vooral één van samenwerken. “Stop met schreeuwen, met naast elkaar staan bereik je meer in een land dan met tegenover elkaar staan.”

Bij de aftrap van de campagne nam Rutte symbolisch een vaasje in ontvangst. In een open brief aan alle Nederlanders vergeleek hij Nederland eind vorig jaar met een breekbaar vaasje “dat door 17 miljoen gewone en bijzondere mensen wordt vastgehouden”.

Bij eerdere campagnes hekelde Rutte de “schreeuwers” ook al, maar nu verwees hij ook naar “politieke schreeuwers”.

Niet spellen

Volgens Rutte zijn schreeuwers vooral bezig met hun eigen gelijk en staan ze niet open voor compromissen. “Dat zie je helaas ook in de politiek.”

Maar wie bedoelt Rutte dan met schreeuwers? Namen noemen wil hij niet. “Ik denk dat iedereen herkent wie ik daarmee bedoel. Ik hoef mensen dat niet voor te spellen, dat weten ze heel goed.”

Daarop doorvragend laat hij wel iets meer los. Het gaat volgens hem onder meer om partijen die voor een nexit pleiten, waarbij Nederland de Europese Unie verlaat. “Dat zou desastreus voor Nederland zijn.”

Een waarschuwing dus van Rutte voor schreeuwers, maar herkennen mensen zich niet ook in hun boodschap? Met nog 2,5 week tot de verkiezingen liggen Rutte en de coalitie flink onder vuur vanwege bijvoorbeeld de hogere energierekeningen en klimaatplannen. Burgers merken dat hun rekeningen stijgen en vrezen nog hogere lasten door de klimaatplannen.

Twee weken geleden werd bekend dat het kabinet achterhaalde gegevens gebruikte bij de ramingen van de gemiddelde energienota. Oppositiepartijen maar ook regeringspartijen noemden de fout “onacceptabel en onvergeeflijk”.

PVV-voorman Wilders deelt nu flyers uit met de tekst “stuur Rutte weg” en SP-leider Marijnissen spreekt van een “Rutte-referendum”.

Toch is Rutte niet onder de indruk van partijen die van deze verkiezingen een soort referendum over zijn kabinet willen maken. “Niet constructief, we moeten het land verder helpen.”

En mocht Ruttes coalitie de meerderheid in de Eerste Kamer kwijtraken, dan piekert hij er niet over om op te stappen. Dan zal hij naar eigen zeggen “nog meer moeten telefoneren en koffiedrinken”.

“Dat heb ik in de afgelopen acht jaar ook moeten doen. Het lukte toen ook, in compromissen. Je zult altijd weer zoeken naar: hoe kom ik er met anderen weer uit.”

‘Op vooruit’

Deze week komt het CPB met nieuwe koopkrachtberekeningen. Rutte gaat er nog steeds vanuit dat mensen erop vooruitgaan. Volgens hem hebben de verouderde cijfers over de energienota niets te maken met de CPB-raming. “Waar ze dinsdag mee komen zijn geen oude cijfers. Laten we even kijken wat ze dan zeggen.”

De angst van mensen dat het bedrijfsleven bij de klimaatplannen de dans ontspringt, is volgens Rutte ongegrond. “We laten het bedrijfsleven zeker niet makkelijk wegkomen.”

En hoe kijkt Rutte aan tegen een peiling deze week waaruit bleek dat een derde van de kiezers met hem wil afrekenen? “De afgelopen jaren kwam ik uit alle peilingen niet geweldig. Dat is al 8,5 jaar zo”.