Wekdienst 3/3: officieel begin carnaval en komt Crew Dragon aan bij ISS?

3 maart 2019 Uit Door admin

Goedemorgen! Het bombardement op het Haagse Bezuidenhout wordt herdacht, ook er is vandaag weer veel sport. En gisteren is er al heel wat gefeest maar vanmiddag begint het carnaval officieel.

Het is bewolkt en regenachtig. In het midden en noorden wordt de meeste neerslag verwacht en regent het geruime tijd. De middagtemperatuur ligt tussen de 11 en 13 graden. Morgen wordt het zeer winderig; aan zee zijn windstoten tot 100 km/u mogelijk.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Vanmiddag is de jaarlijkse herdenking van het bombardement op het Haagse Bezuidenhout van 3 maart 1945. Er vielen 500 doden toen de geallieerden de wijk onbedoeld raakten. Als het goed is komt de capsule Crew Dragon aan bij het ruimtestation ISS. De capsule werd gisteren met een SpaceX-raket gelanceerd. Als de missie slaagt, dan kunnen de Amerikanen eindelijk weer zelfstandig bemande ruimtemissies uitvoeren. De afgelopen acht jaar was het land daarvoor afhankelijk van Russische raketten. Weer een bomvolle sportdag: in de middag ligt de nadruk op de WK baanwielrennen, de EK indooratletiek en eredivisievoetbal. ‘s Avonds volgt de ontknoping van de WK allround schaatsen in Calgary. En een ieder die houdt van bier, polonaise en hossen kan zich vandaag weer in zijn of haar carnavalspak hijsen. Het volksfeest begint vanmiddag officieel.

Gisteren werd op veel plekken het carnaval al gevierd met optochten en praalwagens:

Wat heb je gemist?

Kreta is deze week twee keer getroffen door storm en veel regen. De schade is opgelopen tot zo’n 100 miljoen euro en vijf mensen overleefden het noodweer niet. Een aantal Nederlanders vertelde aan de NOS hoe heftig de impact van de storm is.

“Op een basisschool stond het water bij volwassenen tot hun knieën”, zei Silvia die in het bergdorp Patsos woont. “Ouders moesten daarom hun kinderen weer komen halen.” Zeker twee bruggen zijn bezweken en meerdere wegen zijn onbegaanbaar door het noodweer.

Ander nieuws uit de nacht:

VS schrapt militaire oefeningen met Zuid-Korea: het Pentagon hoopt dat hierdoor de spanning op het Koreaanse schiereiland zal afnemen en diplomatie een betere kans maakt. Schade door vermoedelijke explosie bij coffeeshop Amsterdam: de ramen van gebouwen, sommige tientallen meters verderop, raakten beschadigd. Spielberg zoekt steun om Netflix Oscars te ontzeggen: Spielberg uitte in het verleden al eens kritiek op het verdienmodel van Netflix, dat volgens critici een bedreiging vormt voor traditionele cinema. Politieauto belandt in greppel na korte achtervolging: de auto waar de twee agenten achteraan zaten, werd later alsnog gecontroleerd. Er werd niks verdachts aangetroffen.

En dan nog even dit:

Er waren al een tuinvogeltelling, een vlindertelling en een ooievaartelling, maar dit weekend worden natuurliefhebbers gevraagd uit te kijken naar mollen. In samenwerking met het radioprogramma Vroege Vogels houdt de Zoogdiervereniging de eerste Nationale Mollentelling. Op de eerste dag zijn er op 199 plekken in ons land mollen gemeld, werd kort voor middernacht bekendgemaakt.

Fijne dag!