OM eist celstraf en geldboete na aantreffen ruim 1.2 miljoen euro in contanten

OM eist celstraf en geldboete na aantreffen ruim 1.2 miljoen euro in contanten

23 december 2021 Uit Door admin

In één maand tijd koerierde een 35-jarige verdachte uit Arnhem in witwaszaak 26Haylake in totaal ruim 1.2 miljoen euro in contanten. De officier van justitie van het Landelijk Parket verdenkt hem van gewoontewitwassen. De strafeis vandaag in de rechtbank Den Bosch luidt daarom: een gevangenisstraf van 36 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaren én een geldboete van 50.000 euro.

Daar bovenop eiste het Landelijk Parket de onttrekking aan het verkeer van de auto waarin het geld in een verborgen ruimte werd aangetroffen. Bovendien vorderde de officier van justitie verbeurdverklaring van de bijna 1.2. miljoen euro.

Afpakken

Het Openbaar Ministerie hecht waarde aan het afpakken van crimineel vermogen. Hierdoor hebben criminelen geen profijt van hun daden, die zijn gericht op geldelijk gewin. Bovendien wordt duidelijk gemaakt dat misdaad niet loont. Zo wordt ook voorkomen dat uit misdaad afkomstig geld wordt geherinvesteerd.

Verborgen ruimte

Op 15 september 2021 werd de man op heterdaad door de politie betrapt. Bij een controle op de snelweg bij Hank, op grond van de Wegenverkeerswet, heeft de politie het voertuig stil gehouden. Verdachte bestuurde de auto en was de enige inzittende. De auto, van het merk Peugeot type 208, bleek op naam van een 19-jarige vrouw te staan.

Bij controle van de auto werd de verborgen ruimte aangetroffen. Op de plek van het reservewiel was een dubbele bodem gemaakt, door het aanbrengen van een extra bodemplaat. Door middel van een elektrische bediening kon deze verborgen ruimte worden ontgrendeld, waarna de bodemplaat door gasveren omhoog kwam.

In de verborgen ruimte ontdekte de politie contant geld. Dat bevond zich in een zwarte sporttas en in een plastic tas van een bekende drankenhandel. In totaal ging het om 1.219.160 euro aan contanten, waarvan 1.119.000 euro in de zwarte sporttas zat en 100.160 euro in de plastic tas.

Signal-berichten

Uit onderzoek aan de mobiele telefoon van verdachte, bleek dat beide bedragen door verdachte ontvangen waren van twee verschillende gebruikers van de versleutelde communicatie-app Signal. Verdachte chatte in een chatgroep met verschillende gebruikers via Signal over het ophalen van grote geldbedragen met het gebruik van tokens.

Hij bleek in de periode voorafgaande aan de controle diverse geldoverdrachten te hebben gedaan. De geldoverdrachten vonden op verschillende locaties verspreid door het land plaats. Verdachte reed daarvoor onder meer naar Apeldoorn, Hengelo, Utrecht, Deventer, Enschede en Rotterdam. Onderzoek heeft uitgewezen dat het om overdrachten ging van flinke contante bedragen. Die liepen uiteen van enkele tienduizenden euro’s tot meerdere honderdduizenden euro’s.

Georganiseerde misdaad

Hoewel de op heterdaad betrapte man qua strafblad een ‘first offender’ is, benadrukte de officier van justitie in zijn requisitoir dat niet sprake is van een eenmalig begane fout maar van gewoontewitwassen. Hij rekent het verdachte zeer aan dat hij de georganiseerde misdaad heeft gefaciliteerd. “Als koerier heeft verdachte uit misdrijf afkomstige gelden verplaatst, overgedragen en vervreemd. Deze activiteiten plus de herkomst van en de rechthebbenden op die gelden heeft hij verhuld. Hij stelde daarmee anderen in staat om grote bedragen te cashen en opnieuw in de onderwereld te investeren.”

De officier van justitie beklemtoonde ter zitting vandaag dat verdachte aanzienlijke veiligheidsrisico’s op de koop toe genomen heeft door de grote contante geldbedragen fysiek te vervoeren. Te denken valt onder meer aan het onder geweld bestolen worden door andere criminelen.  

Witwassen is onlosmakelijk verbonden met zeer ernstige vormen van (georganiseerde) criminaliteit, zoals drugshandel. Het is onwenselijk dat er steeds meer verwevenheid ontstaat van de onder- met de bovenwereld. Een voorbeeld daarvan is investering van criminele verdiensten in legale bedrijven en panden.

Witwassen draait om het kunnen beschikken over geld. Geld is de belangrijkste drijfveer om criminele activiteiten te ondernemen. Geld is ook de motor van het criminele bedrijf. Geld stelt criminelen in staat om er een bestedingspatroon op nahouden dat anders niet haalbaar zou zijn. Het criminele geld wordt gebruikt om te investeren in bestaande criminele activiteiten of om nieuwe te ontplooien.

Daarom pakken het Openbaar Ministerie en de politie witwassen stevig aan. Om de integriteit van de samenleving, eerlijke concurrentie, het lokale bestuur en bedrijfsleven te beschermen. Van misdrijf afkomstig geld mag geen machtsfactor worden in de maatschappelijke orde.

Uitspraak

De zaak kent zijn vervolg in het pleidooi van de verdediging.

Op 11 januari 2022 om 08.45 uur zal het onderzoek worden gesloten. De rechtbank doet op 25 januari om 13.00 uur uitspraak.